Mikä on Hali-Koira

Tutustu Hali-Koirien työhön

Yrityksen perustaja Maarit Haapasaari kirjoitti lehtiartikkelin Eläinlääkäri Extraan Hali-Koirien työstä.

Hali-Koira ja koira-avusteisen terapian muodot

Mieli virkeäksi

Viime vuonna tuotimme Hali-Koirien kanssa lukuisia jumppatunteja vanhainkodeissa, vietimme satoja tunteja lukukaverina lähiseutujen kouluissa ja kirjastoissa. Olimme olkapäänä ja tukena erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Saimme mielen vireäksi ja olon hyväksi monelle jollakin tavalla tukea tarvitsevalle.

Fysioterapia

Kun Hali-Koirakon työparina on fysioterapeutti, tehdään töitä vanhusten tai kehitysvammaisten parissa yleensä laitoksessa. Fysioterapeutti vastaa siitä, että Hali-Koiran kanssa tehtävät liikkeet ovat asiakkaan fyysiseen kuntoon sopivat ja tukevat hänen tilannettaan parhaalla mahdollisella tavalla. Hali-Koiran mukana oleminen tuo motivaation fyysiseen tekemiseen ja liikkumiseen, joka muuten saattaa olla asiakkailta kadoksissa. Tilanteeseen tulee iloa ja mielenkiintoa. Vanhus toimii mielellään ja osittain jopa huomaamattaan kun venyttelee ja taivuttelee kohti koiraa. Usein jopa kävellään paljon pidemmälle kuin olisi ilman koiraa edes kyennyt kuvittelemaan. Hali-Koira jumppaa yhdessä vanhuksen kanssa, koskettamalla ja tuomalla fyysisen läheisyyden ja vaikka suukottamalla tai tulemalla hetkeksi syliin. Fysioterapiahetkiä koiran kanssa odotetaan ja ne muuttuvat välttämättömästä pakosta hauskoiksi yhdessäolon hetkiksi arjen keskellä. Jumppaaminen tehdään tosissaan, koska koiralle halutaan näyttää miten hyvin asian osaa tai kehittyy siinä.

Kehitysvammaiset ja autistit

Kehitysvammaisten ja autististen kanssa Hali-Koiran työhön yhdistyy kommunikaation harjoittelu, elekielen ymmärtäminen, omista ajankohtaisista tapahtumista kertominen, koiran hoitotoimenpiteiden (harjaaminen, ruokkiminen) yhdessä tekeminen, yhteiset talutuslenkit metsäpoluilla tasapainoharjoitteluna. Joskus näihin voi liittyä myös autistisen vanhempi. Silloin lenkeistä tulee yhdessä jaettu kokemus, koska muut kuntoutustoimenpiteet ovat yleensä yksilöharjoittelua

Hali-Koira kirjastoissa ja kouluissa

Hali-Koira tapaa lukihäiriöistä kärsiviä lapsia ja nuoria sekä kouluissa että kirjastoissa. Kirjastoissa koirille luetaan innokkaasti ja samalla lasten ja nuorten lukutaito kohenee ja vapaaehtoisen lukemisen määrän on havaittu lisääntyvän. Kouluissa ja erityisluokissa lapset sekä lukevat koiralle innolla mutta myös keskittyvät koulutyöhönsä hyvin koiran läsnäollessa. He haluavat näyttää koiralle miten he osaavat tehdä tehtäviään. Hali-Koira -yrittäjä Maarit Haapasaari on ollut alusta asti mukana kehittämässä lukukoiratoimintaa Suomessa.

Muita koira-avusteisen terapian muotoja

Hali-Koiran kanssa pystytään työskentelemään myös ennaltaehkäisevästi monissa eri tilanteissa ihmisen eri kehitysvaiheissa. Hali-Koiran läsnä olo luo turvallisuutta ja itsetunto vahvistuu onnistumisen kokemusten kautta arjessa mm. erityisen tuen piirissä olevien lasten ja nuorten ja mielenterveyskuntoutujien kanssa tehdyssä työssä.

Mikä on Hali-Koira?

Hali-Koiran tarkoituksena on kehittää ja toteuttaa koira-avusteista työskentelyä, jossa koiran avulla tuodaan iloa ja vahvistetaan ihmisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia. Hali-Koirista kaikki rakastavat vieraiden ihmisten halaamista ja rapsutusta ja jokaisella on oma yhtä tärkeä paikkansa tässä työssä. Hali-Koiran työskentely kuuluu Green Care ideologiaan. ”Olen ollut luomassa ja kehittämässä Suomen koira-avusteista vapaaehtoistoimintaa jo yli kymmenen vuoden ajan berninpaimenkoirieni Rennon, Viljo-Valdemarin , Bella-Riinan sekä jo koirien taivaaseen menneen Välkyn kanssa. Olen tehnyt yhteistyötä monien kehitysvammalaitosten, vanhainkotien ja lastenkotien kanssa koira-avusteisen työskentelyn tunnetuksi tekemiseksi. Koska koira-avusteisen työskentelyn piirissä oli aitoa kysyntää vaativammasta, säännöllisestä ja suunnitelmallisemmasta koira-avusteisesta kehittämistyöstä perustin Hali-Koira yritykseni loppuvuonna 2011.” 

Artikkeli on luettavissa myös tiedostona

Hali-Koira ja koira-avusteisen terapian muodot

Haluatko lahjoittaa Hali-Koira käynnin

  • Kenellä on siiheen mahdollisuus: Sinulla , mattimeikäläisellä, yrityksillä, yhdistyksillä , minulla, kenellä vaan.

  • Miksi: koska siitä saa hyvän mielen itselle ja niille joille sen lahoittaa, hyvän joululahjan , hyvän imagon yritykselle jne.
    Koska laitoksissa asuu ihan oikeasti varattomia ihmisiä joita eivät kaikki viriketoiminnat koske koska heillä ei ole varaa maksaa niistä

  • Mihin mahdollista kohdentaa: laitoksissa asuville vanhuksille, kehitysvammaisille, kotona asuville vanhuksille ja kehitysvammaisille

  • Mitä se voisi olla: yhdessä oloa, ulkoilua, eläinavusteista tuolijumppaa yhdessä Hali-Koiran ja / tai omaisen kanssa, eläinavusteista tarinankerrontaa ja laulatusta tuolijumpan ohessa.

  • Käynneistä myös raportoidaan vierailun lahjoittajille ja heidän on mahdollista tulla myös mukaan ennalta sovittuihin laitoskäynneille. Vierailusta kerrotaan myös Hali-Koiran kotisivuilla ja FB:ssä

Ota yhteyttä ja kysy lisää! »
hali-koira hali-koira hali-koira

Haluatko lahjoittaa Hali-Koira käynnin?

Lue lisää!

Ota yhteyttä ja kysy lisää »